1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Distant mountains with more quality,

Discussion in 'TDU2 - Mod Tools & Support' started by Ramon1991cobra, Apr 20, 2018.

  1. Ramon1991cobra

    Ramon1991cobra Active Member

    Messages:
    110
    Location:
    Buenos Aires
    When you press the button for the map the distant mountains increase their quality (photo below), but when it is in free ride they go back to see normal (photo above = low poly)

    If someone is interested (someone with knowledge in hex editing) would be good some modification so that the mountains look better in the distance, but I have no idea how that could be done.

    [​IMG]
     
    StarGT likes this.
  2. Speeder

    Speeder Well-Known Member

    Messages:
    553
    Location:
    France
    TDU2 probably use the same system as TDU1, so the distant sector (here the moutains) uses the 'Area-x-x-x-x' geometry file instead of the 'Sector-x-x-x-x'.

    To put it short:
    - An Area folder contains several sectors files + a area bnk, which is used as the highest LOD (level of detail) on the map screen and in game (for the farest sector that's not loaded into memory yet)
    - A sector acts as the lowest LOD and is (afaik) only used in game. It also contains multiple LOD for sector specific geometry (e.g. lighthouse, ...) as well as an heightmap for the terrain (which is splitted into several patches for tesselation)

    There might also be a way to edit the way the game streams the sectors (by adding more sectors to be loaded into memory) if it's not hardcoded into the game code. :geek:
     
    StarGT likes this.
  3. Ramon1991cobra

    Ramon1991cobra Active Member

    Messages:
    110
    Location:
    Buenos Aires
    Hopefully possible to do this, it would be a great quality improvement for the game.
     
  4. MichaelB450

    MichaelB450 Retired sound mod maker...

    Messages:
    354
    Location:
    San Diego, California
    There's a good chance that it's too much for the game engine to handle, just look at how the game loads up mod vehicles in most cases. For me the game freezes up for a second sometimes when loading an AI with a vehicle mod I installed.
     
  5. Ramon1991cobra

    Ramon1991cobra Active Member

    Messages:
    110
    Location:
    Buenos Aires
    Maybe you are right, because when I use a mod of a car that replaces some of the NPC cars in free ride, the screen freezes a second or sometimes the game closes (bug).
     
    MichaelB450 likes this.
  6. MichaelB450

    MichaelB450 Retired sound mod maker...

    Messages:
    354
    Location:
    San Diego, California
    Well if the game crashes from loading up an AI with a vehicle mod, that most likely means that the "med" quality model is missing from the game files.
     
  7. Minime891

    Messages:
    1,612
    Location:
    .
    In a lot of cases as well it's because mods are missing the BODY_HR object/dummy which can cause issues. I found this out when working on the unofficial patch.
     
  8. StarGT

    StarGT Ukrainian car modder

    Messages:
    2,165
    Location:
    Ukraine,Nikolaev
    i dont think thats med files of mods makes crashes, its not depends on missing BODY_HR, MR, LR lods
     
  9. MichaelB450

    MichaelB450 Retired sound mod maker...

    Messages:
    354
    Location:
    San Diego, California
    I have had that happen with some vehicle mods I tested. Where the med bnk was missing and loading up a race would cause the game to crash (if the AI in the race had the same mod vehicle).

    Edit:
    The game probably crashes from that to prevent the code from going into an infinite loop.

    Edit 2:
    Going off topic, so I will draw a line here...
     
    #9 MichaelB450, Apr 21, 2018
    Last edited by MichaelB450: Apr 21, 2018
  10. StarGT

    StarGT Ukrainian car modder

    Messages:
    2,165
    Location:
    Ukraine,Nikolaev
    what vehicels ???
     
  11. MichaelB450

    MichaelB450 Retired sound mod maker...

    Messages:
    354
    Location:
    San Diego, California
    I think you know what I mean. ;)
     
  12. Minime891

    Messages:
    1,612
    Location:
    .
    @StarGT Okay you're right, I must have dreamt the issues i had when working on the Unofficial Patch. :D
     
  13. mrwhite69

    mrwhite69 Rookie

    Messages:
    4
    Hello , happy to see that our game is still alive :)
     
  14. Ramon1991cobra

    Ramon1991cobra Active Member

    Messages:
    110
    Location:
    Buenos Aires
    I will continue modifying and playing TDU2 until TDU3 is released or some similar.
     
    MagicV8 likes this.

Share This Page

  • About Us

    Started back in 2007, our community has been around for a good while and throughout all this time our core focus has been to provide a fun and laid back place for the discussion of driving and racing games and gaming in general, along with freqent automotive and motorsport related chat too. So, no matter what style of player you are, from arcade thrills to hardcore sim-racer or free roam explorer to circuit hot lapper, if it's about driving or racing in some form then we're up for talking about it. And if you are a keen photo moder, virtual photographer, video creator or streamer, then feel free to share those too. Cheers!
  • Support our community!

    Running and maintaining a community like this is hard work, especially when it's done by a bunch of idiots! And so, if you enjoy visiting here and would like to help us out. We would really appreciate it! Thanks.

    Feed the duck!